Tisenkrup i Tata Stil u zajedničkoj kompaniji

Nemački i indijski giganti u sektoru čelika, „Tisenkrup“ i „Tata Stil“, postigli su, nakon više od devet meseci od potpisivanja memoranduma o razumevanju, konačan dogovor o osnivanju zajedničke evropske kompanije sa jednakim vlasničkim udelima.

Nova kompanija pod nazivom “Tisenkrup Tata Stil B.V.” baviće se proizvodnjom visokokvalitetnog ravnog čelika, navode dve kompanije u zajedničkom saopštenju, a prenosi agencija “Blumberg”.

Da bi sporazum konačno bio realizovan još treba da dobije saglasnost regulatora iz nekoliko zemalja, uključujući i “zeleno svetlo” nadležnih organa Evropske unije (EU).

Vrednosti akcija Tata Stila na berzi u Mumbaju početkom sedmice je skočila za 3,3 posto, a kompanija je bila dobitnik dana u indeksnoj korpi „S & P BSE Sensek“.

Očekuje se da će dogovor dva proizvođača čelika stupiti na snagu sledeće godine, a za sedište nove kompanije izabran je region Amsterdama. Upravni i Nadzorni odbor Tisenkrup Tata Stil B.V. imaće po šest članova ravnopravno podeljenih između dve kompanije.

Iz nemačke čeličane saopštavaju da ih u budućoj zajedničkoj kompaniji očekuje gašenje oko 4.000 radnih mesta radi uštede troškova, koji su procenjeni na čak 500 miliona eura godišnje (584 miliona dolara), ali nisu precizirali kada se očekuje smanjenje broja radnih mesta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор