Tisenkrup odvaja jedan deo kompanije

Nemački industrijski konglomerat „Tisenkrup“ najavljuje da će iz svog sastava izdvojiti organizacione celine za proizvodnju liftova, auto-delova i inženjering, od čega će formirati zasebnu kompaniju koja će biti listirana na berzi.

Po oceni agencije “Rojters”, donevši ovakvu odluku kojom je najavila najveće restrukturiranje od spajanja “Tisena” i “Krupa” pre 20 godina, kompanija je zapravo popustila pred višegodišnjim pritiscima aktivističkih akcionara.

Odluka o podeli Tisenkrupa predstavlja veliku pobedu akcionara, švedske investicione kompanije “Čavean Kepital” i američkog holdinga “Eliot”, koji se bavi finansijskim uslugama, a koji su zahtevali od grupacije konkretne strukturne mere za poboljšanje operativnog učinka, ukazujući pri tom na “razvučenu” strukturu konglomerata.

Nakon zvaničnog saopštenja Tisenkrupa o podeli kompanije, akcije su na berzi skočile za čak 17 posto. Nadzorni odbor Tisenkrupa bi ove odluke trebalo da potpiše na vanrednom sastanku zakazanom za nedelju 30. septembra, kada se zapravo navršava poslednji kvartal finansijske godine kompanije.

Nova strategija nemačkog industrijskog giganta se dešava u momentu kad konkurentski konglomerati, kao što su “Simens” i “Dženeral Elektrik”, smanjuju svoje poslovanje, podseća britanska novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор