Nemačke kompanije podržale Trampa

made-in-germany-sad-zastava

Tokom američke predsedničke kampanje nemačke kompanije su znatno više podržavale republikanskog kandidata Donalda Trampa nego što su podržavale kandidatkinju demokrata Hilari Klinton.

Nemački list “Velt” piše da bi „Dojče banka“, kao jedan od najvećih donatora Trampove kampanje, sada mogla i najviše da profitira od njegove pobede. Banka trenutno pregovara s američkim ministarstvom pravosuđa o visini kazne zbog nezakonitih poslova s nekretninama, prenosi agencija „Tanjug“.

Velt pominje iznos kazne od 14 milijardi dolara i navodi da bi konačna odluka mogla biti doneta tek kada Trampov kabinet preuzme poslove. Nakon što se saznalo ko će se useliti u Belu kuću, porasla je i vrednost deonica posrnule Dojče banke.

Nemački dnevnik “Handelsblat” uzima primer još jedne kompanije koja od dolaska Trampa na vlast ne krije zadovoljstvo, a to je jedan od najvećih svetskih proizvođača cementa “Hajdelberg Cement”. Iako je u svom prvom intervjuu posle pobede Trump relativizovao najavljenu gradnju zida prema Meksiku, Bernd Šajfel, direktor nemačke cementare nada se poslu veka.

– Ostaje otvoreno hoće li se i u kojoj meri zid graditi, ali mi smo sa svojim cementarama u Teksasu i Arizoni na licu mesta i spremni smo da uskočimo u svakom trenutku – izjavio je Šajfel.

Među globalne nemačke kompanije koje su svojim donacijama dale podršku novom predsedniku SAD nalaze se i „BASF“, „Alijanc“, „Dojče Telekom“, „Bajer“ i „Simens“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор