Nemačka iznenađena stručnošću izbeglica

made-in-germany-rs-ucenje-migranti

U saopštenju nemačke Kancelarije za migracije i izbeglice (BAMF) navodi se da su izbeglice koje su u u Nemačku stigle tokom poslednjih godinu dana, daleko bolje obrazovane nego što se pretpostavljalo, a isto se odnosi i na njihove poglede na svet.

– Između septembra 2015. i septembra 2016. godine oko 50.000 izbeglica je pronašlo zaposlenje. Od toga je čak 30.000 radnih mesta na puno radno vreme, što ukazuje na to da je mnogo izbeglica bolje kvalifikovano i pripremljeno za nemačko tržište rada nego što se očekivalo. Većina izbeglica je pronašla pomoćne poslove u sektoru logistike i poljoprivredi, a neki su postali i samostalni preduzetnici – izjavio je direktor Kancelarije Frank-Jirgen Vajs pozivajući se na studiju Instituta za istraživanje tržišta rada u Nirnbergu.

Po njegovim rečima, i nivo obrazovanja migranata je viši nego što se pretpostavljalo, na šta ukazuje podatak da je 58 posto izbeglica najmanje deset godina provelo u nekom obrazovnom procesu, bilo da se radi o osnovnoj, srednjoj ili visokoj školi. Poređenja radi, 88 posto nemačkog stanovništva je najmanje 10 godina provelo obrazujući se.

„Osim školskog obrazovanja i znanja jezika, za dobro uklapanje u tržišta rada je važno i radno iskustvo. Prema studiji Instituta u Nirnbergu, 73 odsto izbeglica je pre dolaska u Nemačku bilo zaposleno i to u proseku 6,4 godine. Devedeset i šest posto izbeglica smatra demokratski sistem ispravnim, a 92 posto njih da je ravnopravnost žena i muškaraca sastavni deo demokratskog poretka“, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор