Nemačka neće moći da uposli toliko izbeglica!

made-in-germany-rs-imigranti02

Mnogo izbeglica koje u Nemačku stižu iz ratom zahvaćenih država Azije i Afrike mogle bi da naiđu na teškoće u pronalaženju posla, prvenstveno zbog svoje mladosti i nedostatka kvalifikacija.

Uz ovu konstataciju nemačka centralna banka, Bundesbanka, procenjuje da bi ukupan broj tražilaca azila u Nemačkoj u periodu od 2015. do 2017. godine mogao da iznosi milion i po, prenosi agencija „Frans pres“.

Po svoj prilici, u početku će broj onih koji neće moći da pronađu posao biti visok, budući da prvo treba da nauče nemački jezik i steknu određene kvalifikacije, navodi Bundesbanka u svom mesečnom izveštaju.

Najveća evropska privreda ove godine će primiti oko milion azilanata koji beže od rata i siromaštva, zbog čega vlada u Berlinu smatra da je to najveći izazov za državu od spajanja istočne i zapadne Nemačke pre četvrt veka.

Bundesbanka procenjuje da će učešće radno aktivnih pridošlica u odnosu na njihov ukupan broj biti nešto ispod 50 posto, što je znatno ispod proseka ukupne nemačke populacije, u kojoj radi oko tri četvrtine ljudi.

“Uprkos trenutno povoljnoj situaciji na tržištu rada, procene su da će u prvoj godini po dolasku u Nemačku stopa nezaposlenosti među izbeglicama iznositi oko 70 posto, dok će se u trećoj godini boravka spustiti na 40 posto”, navodi se u izveštaju Instituta za istraživanje zaposlenosti (IAB).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор