Spor Nemačke i Mađarske oko izbeglica!

made-in-germany-rs-ograda-vojska

U jučerašnjem saopštenju mađarske vlade navodi se da Mađarska zahteva od Nemačke objašnjenje pravne situacije u vezi sa kretanjem ilegalnih migranata unutar Evropske unije (EU).

Tim povodom, portparol vlade Andraš Giro-Sas, je za mađarsku nacionalnu agenciju “MTI” rekao da je Nemačka poslednjih dana demonstrirala popustljiviji stav prema ilegalnim imigrantima koji stižu iz Sirije.

– To je povećalo nade migranata, dok je situacija postala nejasna i netransparentna. Po pravilima Šengena, migranti mogu da napuste Mađarsku samo sa važećim putnim ispravama i vizom zemlje u koju idu. Postupajući u potpunom skladu sa zakonima EU i Mađarske, na ovaj način je izazvano zadržavanje mase migranata na budimpeštanskim železničkim stanicama. Kako bi se okončalo to netransparentno i štetno stanje, tražimo od Nemačke da razjasni pravnu situaciju – rekao je Giro-Sas, a prenosi agencija “Tanjug”.

MTI podseća da su migranti ulogoreni na budimpeštanskoj stanici „Keleti“ u nedelju održali protest kličući na engleskom „Nemačka, Nemačka“, što ukazuje da je to njihova krajnja destinacija. Migranti se žale da imaju važeće karte za Nemačku, ali im mađarska policija ne dozvoljava dalje kretanje. Oni su takođe imali primedbe zbog snimanja njihovih ličnih podataka od strane mađarskih vlasti, kao i da je jedan obrok koji dobijaju dnevno nedovoljan, navodi mađarska agencija.

– Mađarska želi da ilegalni migranti napuste zemlju, ali ukoliko bi bili osuđeni u Mađarskoj, zatvori su spremni da ih dočekaju. Vlada gradi privremenu ogradu kako bi sprečila ilegalan ulazak preko granice, koja treba da bude završena do oktobra, a pripremila je i 13 amandmana na zakone. Vlasti će po tim amandmanima moći da deportuju ilegalne migrante, ali ukoliko bude povećanja broja uhapšenih, naši policijsko-pravosudni organi će biti spremni da to efikasno reše – izjavio je mađarski državni sekretar Karolj Kontrat za MTI.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор