Biometrijsi skener protiv krađe beba u porodilištima

made-in-germany-rs-bebe

Srpski pronalazač Komlen Lalović patentirao je dualni biometrijsi skener, uređaj za sprečavanje krađe ili zamenu beba u porodilištima.

Sa pronalazačem se sastao Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je najavio da će nadležnom ministarstvu predložiti da omogući primenu uređaja za biometrijsku identifikaciju materinstva.

– Budući da je reč o metodi obrade naročito osetljivih biometrijskih podataka, koja podrazumeva uzimanje otisaka prstiju majke i deteta u trenutku porođaja, ona bi se primenjivala isključivo uz izričiti pismeni pristanak majke – rekao je Šabić i dodao da bi po njegovom mišljenju u najvećem broju slučajeva postojala spremnost za tako nešto, prenosi agencija “Beta”.

On je ocenio da prilikom izbora zakonskih rešenja nadležni treba da vode računa o stavovima roditelja i pri tom naglasio da nije dobro što se sa donošenjem zakona o nestalim bebama i drugih mera značajno kasni u odnosu na rokove utvrđene odlukom Suda u Strazburu. Kako podseća, još krajem 2008. godine upozorio je nadležne, uključujući i Narodnu skupštinu, da će neodgovoran odnos prema problemu dovesti do njegove eskalacije, zbog čega će poprimiti međunarodne razmere, što se i potvrdilo presudom Suda za ljudska prava u Strazburu, početkom 2013.

– Lalovićev patent ne može rešiti probleme iz prošlosti, ali bi mogao da ih otkloni u budućnosti, pa je dobro što je od nekoliko porodilišta pronalazač tražio i dobio potvrdu vrednosti i zainteresovanosti da počnu sa korišćenjem aparata. Posebno dobrim smatram spremnost pronalazača, koju je u našem razgovoru izričito potvrdio, da se potpuno odrekne bilo kakvih imovinskih prava u vezi sa eksploatacijom njegovog patenta u porodilištima u Srbiji – navodi se u Šabićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор