Vaučeri za inoviranje proizvodnje

Fond za inovacionu delatnost je objavio javni poziv mikro, malim i srednjim preduzećima da konkurišu za dodelu inovacionih vaučera koji služe za finansiranje usluga naučno istraživačkog sektora u inoviranju proizvoda i podizanju konkurentnosti na tržištu.

Sva zainteresovana preduzeća mogu konkurisati za vaučere u vrednosti do 800.000 dinara, koji se mogu iskoristiti za nabavku usluga univerziteta, fakulteta, instituta, inovacionih centara i drugih javnih naučnoistraživačkih državih organizacija u Srbiji.

Inovacioni vaučeri namenjeni su firmama u većinskom domaćem privatnom vlasništvu, koje ih mogu mogu iskoristiti za rešavanje tehničkih ili tehnoloških problema na koje nailaze u svom poslovanju. Njima se može finansirati do 80 procenata ukupnih troškova nekih usluga, a podnosioci prijava u obavezi su da preostali deo ukupnih troškova finansiraju sami.

Firme mogu angažovati naučnu instituciju u postupku razvoja novih ili poboljšanja već postojećih proizvoda, procesa ili usluga, za dokazivanje poslovne ideje, izdradu studije izvodljivosti, izradu laboratorijskog i demonstracionog prototipa. Istraživačke institucije mogu se angažovati i za različite vidove ispitivanja, verifikaciju tehnologije, verifikaciju novih ili poboljšanih proizvoda, procesa i usluga.

Konkurs je otvoren do 21. maja 2018. Ukupan fond iznosi 24 miliona dinara, a jednom podnosiocu mogu biti odobrena najviše dva vaučera, u maksimalnom iznosu od 1,2 miliona. Prijave se dostavljaju isključivo onlajn, a firme će u roku od 7 dana biti obaveštene da li im je vaučer odobren. Vaučeri moraju biti iskorišćeni u roku od šest meseci od odobrenja, prenosi “eKapija”.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je za ovaj program opredelilo sredstva na osnovu Sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Svetske banke, kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja, objasnio je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор