Sa Nemcima bi sarađivalo 90 domaćih firmi

Oko 90 srpskih firmi iz metaloprerađivačkog sektora i proizvodnje plastičnih materijala predstavilo je juče svoje proizvodne programe menadžerima 10 nemačkih kompanija, tokom direktnih poslovnih razgovora u Privrednoj komori Srbije (PKS).

U okviru projekta „Dobavljačka inicijativa nemačkih kompanija iz pokrajine Severna Rajna Vestfalija“, Nemačko-srpska privredna komora i PKS organizovali su poslovne razgovore potencijalnih dobavljača iz Srbije sa nemačkim kompanijama: “Airbus“, „Miele“, „MV Engineering GmbH“, „Mosca GmbH“, „SMS group GmbH“, „Fabrika ventilatora Oelde GmbH“, „Hettich Management Service GmbH“, „Koebo GmbH“, „IFM electronic GmbH“ i „Herwarth Reich GmbH“.

Po rečima Aleksandra Đorđevića iz firme „Rap Zastava“, koja proizvodi opremu za ribarske i istraživačke brodove, na razgovore u PKS je došao poučen ranijim pozitivnim iskustvom. Ova firma je već učestvovala na „Danu dobavljača za firmu Siemens“, posle čega su se uključili u globalnu mrežu isporučioca za nemačkog giganta, navodi se na sajtu PKS.

– Kada smo započeli ove aktivnosti nismo mogli da zamislimo da u Srbiji ima toliko kompanija sposobnih da proizvode delove visokog kvaliteta prema međunarodnim standardima – istakao je Martin Knap, direktor Nemačko-srpske privredne komore.

Predsednik PKS Marko Čadež je na ovom skupu poručio srpskim privrednicima da je u najvećem interesu domaćih malih i srednjih preduzeća da izađu na strana tržišta, da se povezuju sa međunarodnim, a posebno sa nemačkim kompanijama, da se uključe u velike dobavljačke sisteme, i tako steknu uslove da rastu, podižu svoje kapacitete i kvalitet proizvoda i procesa, i jačaju svoju konkurentnost, kako bi opstajali u tim aranžmanima i dobijali nove poslove.

On je podsetio da je nemačka kompanija „Eberspacher“ već potpisala ugovor sa kragujevačkom firmom „Teknia“, dok su i dalje u toku pregovori nemačkih partnera sa domaćim kompanijama „Gomma line“ i „Agromehanika“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор