Novi krug poslovnih susreta u Frankfurtu

Više od 30 kompanija iz Srbije danas je u Frankfurtu održalo poslovne B2B sastanke sa 133 kompanije iz Nemačke, tokom na „Dana dobavljača“, a u okviru projekta „Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača iz država Zapadnog Balkana.

Nemačke kompanije sve su više zainteresovane za pronalaženje dobavljača iz Srbije, prvenstveno iz metaloprerađivačkog sektora, obrade materijala od plastike i metala, iz oblasti autoindustrije i elektronskih komponenti. U tome ih motivišu ovdašnje konkurentne cene i dobar kvalitet.

Srpski privrednici kažu da su Nemci zahtevni, da imaju visoke standarde i da nisu „naivni“ pregovarači, ali kada počnete da radite sa njima, posle početnih teškoća stižete do dobrog i sigurnog posla.

Nemački privrednici navode da šire poslovanje i da su im srpske firme vrlo zanimljive za saradnju. Pri tome ističu da su im na prvom mestu pouzdanost, konkurentne cene i proizvodni kapaciteti, prenosi agencija „Tanjug“.

U kompaniji „Buhler tehnolodžis“ iz Ratingena kažu da već drugi put učestvuju na Danu dobavljača iz zemalja zapadnog Balkana.

– Imamo dobra iskustva sa firmama iz Srbije i hoćemo da nađemo još partnera. Znamo da su to veoma obrazovani i tehnički potkovani ljudi. Nama su vrlo zanimljive kompanije iz oblasti plastike i metala i zato smo ovde – poručuju iz nemačke kompanije.

Miloš Petrović iz beogradske firme „Hdd surgery“ kaže da već sarađuju sa nemačkim firmama, a da su posao započeli sa „spašavanjem podataka“ i proširili ga na proizvodnju alata za „spašavanje podataka“, ali i na uslužnu obradu metala.

– Hoćemo da proširimo saradnju. Danas smo imali tek prvi razgovor, razmenili kontakte i objasnili šta nudimo. Imaćem još razgovora. Nemci nisu naivni pregovarači, a kažu da je sa njima teško ući u posao. U početku taj proces jeste malo trom, ali kada se stekne obostrano poverenje, onda sve ide daleko bolje.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Ronald Zeliger potvrđuje da su se dobavljači iz Srbije pokazali kao veoma pouzdani partneri. On je podsetio da je ovo četvrti po redu Dan dobavljača iz zemalja Zapadnog Balkana i da se vrednost poslovnih ugovora svake godine udvostručuje.

– Vrednost poslova koji su obuhvaćeni ugovorima su prve godine iznosili oko 550.000 eura, a prošle godine oko 2,8 miliona. Reč o projektu „Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana“, čiji je koncept baziran na „B2B – matchmaking“ mehanizmu – objasnio je Zeliger.

Dirk Asman, direktor za pripremu projekta GIZ podseća da Nemačka organizacija za međunarodnu tehničku saradnju organizuje treninge i doprinosi poboljšanju poslovnog ambijenta u zemljama Zapadnog Balkana. Kada je reč o Srbiji, ali i drugim zemljama regiona, Asman savetuje da se što više radi na poboljšanju pravnog okvira za privrednike, kao i na podizanju kapaciteta institucija i potrebnih kvalifikacija i veština.

Četvrtu godinu za redom partner AHK na projektu „Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana“ je Nemačko udruženje za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор