Uhapšen direktor Audija

Nemačka policija je uhapsila izvršnog direktora automobilske kompanije „Audi“ Ruperta Štadlera, u sklopu istrage o lažiranjima količina emitovanih štetnih gasova dizel motora.

Nemačka novinska agencija „DPA“ je prenela da je Audijeva matična kompanija, grupacija „Folksvagen“, potvrdila navode o privođenju Štadlera, saopštivši da je izvršni direktor Audija jutros priveden, a da će nakon saslušanja biti utvrđeno i da li će ostati u pritvoru.

Iz VW-a je prošle nedelje saopšteno da oni u istrazi „sarađuju sa vlastima“, a Minhenska policija je prošle nedelje pretresla Štadlerovu privatnu rezidenciju zbog moguće prevare i nepravilnosti s dokumentacijom, prenosi agencija „Beta“.

U kompaniji je trenutno pod istragom 20 ljudi. Istraga protiv Štadlera je fokusirana na automobile prodate u Evropi, za koje se veruje da su opremljeni spornim softverom koji je isključivao kontrolu emisije štetnih gasova tokom realne vožnje.

Skandal zbog kojeg je protiv Folksvagena podignut niz optužbi u SAD i zbog kojeg su pretresane njihove kancelarije u Nemačkoj, do sada je grupaciju koštao oko 25 miijardi eura, što zbog opoziva vozila, što zbog sudskih troškova i kazni u SAD i Nemačkoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор