EU tuži svoje članice zbog Folksvagena?

made-in-germany-rs-volkswagen02

Evrospka komisija je pokrenula pravni mehanizam za utvrđivanje odgovornosti nekoliko evropskih država, među kojima je i Nemačka, zbog nedovoljnog procesuiranja kompanije „Folksvagen“, koja je u svoja vozila ugrađivala softver za lažiranje količina izduvnih gasova.

Nemačku, Luksemburg, Španiju, Veliku Britaniju, Češku, Litvaniju i Grčku Evropska unija optužuje jer nisu dovoljno sankcionisale nemačku automobilsku kompaniju, u odnosu na mere sa kojima se ona suočava u SAD, na osnovu tamošnje sudske presude.

Od Nemačke i Velike Britanije Evropska komisija takođe traži da objasne zašto sa ostatkom Evrope nisu podelile rezultate svojih istraga vođenih povodom dokazivanja odgovornosti Folksvagena u prevari sa „friziranim“ softverom.

Evropski komesar za industriju Elzbieta Bienkovska izjavila je tim povodom da državni organi širom Unije moraju garantovati da automobilske kompanije rade u skladu sa zakonom.

Evropska komisija je zemljama koje je pozvala na odgovornost ostavila rok od dva meseca da odgovore na njene optužbe, a ovaj slučaj teoretski bi se mogao nastaviti i na Evropskom sudu, prenose nemački mediji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор