Jevreji tuže Bavarsku za otete slike

slike

Naslednici nemačkog Jevrejina Alfreda Flehtajma, nekada uspešnog trgovca umetničkim predmetima, tužili su nemačku pokrajinu Bavarsku, od koje traže osam slika Maksa Bekmana, Huan Grisa i Pol Klea.

Udovica Flehtajmovog nećaka i drugi rođaci tvrde da je jevrejski trgovac u maju 1933. godine bio prisiljen da ostavi te slike za sobom, kada je bežao pred nacistima iz Berlina u Pariz. Oni navode da su pokrajina Bavarska i bavarska Državna galerija odbile njihov zahtev za povraćaj slika, uprkos javnom deklarisanju za “fer i pravedan” tretman umetničkih predmeta koji su oduzeti u vreme rajha, prenosi agencija „Rojters“.

Flehtajmovi naslednici smatraju da su neke od tih slika mogle da prođu kroz ruke Hildebranda Gurlita, jednog od četiri trgovca umetninama, kojima su nacisti prodavali manje popularne slike, a koji je tokom Drugog svetskog rata kod sebe sakupio blizu 1.400 umetničkih dela. Ovi umetnički predmeti nađeni su u napuštenom stanu Gurlitovog sina 2012. godine.

Naslednici Flehtajma, koji sada žive u SAD i Velikoj Britaniji, veruju da tužene strane ne mogu da dokažu vlasništvo nad spornim slikama, a da oduzimanje Flehtajmove imovine “predstavlja kršenje međunarodnog prava”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор