EK odobrila Nemačkoj uvođenje putarine

made-in-germany-rs-autoput-nocu

Evropska komisija (EK) je odobrila Nemačkoj uvođenje putarine, što predstavlja kraj besplatnog korišćenja više od 12.000 kilometara auto-puteva u ovoj evropskoj zemlji.

Tako bi godišnja vinjeta za domaće vozače motornih vozila trebalo da košta do 130 eura, a ovaj trošak građanima će biti nadoknađen preko poreza na motorna vozila. U ovoj računici vlasnici automobila koji vrlo malo zagađuju životnu sredinu (klasa „euro 6“), trebalo bi da budu i dodatno nagrađeni, prenosi „auto.blog“

S obzirom da je Evropska unija smatrala da su inostrani vozači diskriminisani, jer naknada troškova važi samo za nemačke građane, sada će i za strana vozila biti uvedeno rasterećenje, odnosno najjeftinija vinjeta za deset dana koštaće 2,5 eura, umesto ranije planiranih 5 eura. Postojaće pet vrsta vinjeta, a najskuplja će biti 20 eura.

Međutim, iako Evropska komisija više nema primedbi, Austrija je najavila da će dići tužbu pred Evropskim sudom pravde zbog diskriminacije svojih vozača u Nemačkoj, a Holandija i Belgija će to verovatno učiniti zajedno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор