Nemačka dotira kupovinu stana sa 20.000 €

made-in-germany-rs-kuca-drvo-stiropor

Vlada Nemačke je donela odluku da sa 20.000 eura subvencioniše gradnju ili kupovinu nekretnine, porodicama čija godišnja primanja ne prelaze 70.000 eura.

Ovim potezom vlade smanjeni su kriterijumi za gradnju u urbanim područjima, što bi, kako se predviđa, trebalo da pojeftini gradnju i omogući gradnju stanova i u onim delovima u kojima to do sada nije bilo moguće.

– Cilj nam je da stvaranjem tzv. „urbanih područja“ približimo pojmove rada i stanovanja i stvorimo uslove za stanogradnju. U tim područjima biće sniženi neki uslovi, poput najveće dozvoljene buke, koji su do sada sprečavali gradnju stanova u nekim delovima grada – objasnila je nemačka ministarka gradnje Barbara Hendriks nakon predstavljanja ove inicijative u Berlinu.

Sledeći element podsticanja stanogradnje jeste dodela subvencije u visini do 20.000 eura za porodice koje nameravaju da grade ili da kupe nekretninu, a čija primanja na godišnjem nivou ne prelaze 70.000 eura, prenosi „seebiz“.

Ministarka Hendricks pojasnila da Ministarstvo gradnje već intenzivno razgovara sa Ministarstvom finansija kako bi se za najavljene subvencije osigurala sredstva.

U Nemačkoj se poslednjih godina sa dolaskom velikog broja izbeglica, ali i useljenika iz svih delova Evropske unije, povećao problem nedostatka stanova, posebno za građane sa slabijim primanjima.

Po podacima EU zavoda za statistiku (Eurostat), 52 posto građana Nemačke živi u svojoj nekretnini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор