Nemačka industrija traži smanjenje poreza

Zbog trenutne situacije u privredi koja je dovela do usporavanja rasta, Udruženje nemačkih industrijskih i trgovačkih komora (DIHK) zahteva od Vlade Nemačke da kompanijama smanji porezna i regulatorna opterećenja.

– Opterećenje ovdašnjih kompanija u posljednje vreme je značajno poraslo u poređenju sa ostatkom sveta – upozorio je predsednik DIHK-a Erik Švajcer, apelujući na vladu u Berlinu da zaustavi taj trend, čime bi, kako je istakao, bio poslat važan signal u strukturnom i privrednom smislu, prenosi sajt Novac.

Švajcer je posebnu pažnju skrenuo na cene struje. Po njegovim rečima, mnoge kompanije trpe izraženije pritiske prvenstveno povezane sa cenama električne energije i drugih energenata, ali i sa posledičnim rizikom po razvoj poslovanja. On je upozorio da je struja za srednja preduzeća u Nemačkoj dvostruko skuplja nego za kompanije te veličine u susednoj Francuskoj, koja je među njihovim najvećim konkurentima na globalnom tržištu.

– U poređenju sa svetom nemačke kompanije su, takođe, više i poreski opterećene – dodao je predsednik DIHK-a, uz kritiku i sve većih obaveza po pitanju izrade dokumentacije, pored već složenih postupaka registracije i davanja dozvola.

Za smanjenje poreza, drugih nameta i birokratskih prepreka za korporativni sektor zalaže se i Ministar privrede Peter Altmajer iz CDU, dok portparolka ministra finansija Olafa Šolca iz SPD-a odgovara da u tom ministarstvu ne vide potrebu za temeljnom reformom poreskog sistema.

Inače, nemačka vlada je nedavno prepolovila prognoziranu stopu rasta privrede u ovoj godini na svega 0,5 procenata, dok za 2020. očekuje oporavak aktivnosti, uz stopu rasta od 1,5 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор