Nemačka otežava strancima kupovinu stanova

Zbog rasta cena nekretnina u Berlinu tokom nekoliko poslednjih godina premijer pokrajinske vlade Michael Muller najavljuje uvođenje mera koje će ograničiti prodaju stanova strancima, a nemačkim državljanima olakšati rešavanje stambenog pitanja.

On je za list “Allgemeine Zeitung“ rekao da je resorno Ministarstvo finansija već uradilo analizu stanja na tržištu nekretnina.

– U tom kontekstu Novi Zeland je nedavno uveo dobre mere. Zbog sve većeg dolaska bogatih imigranata vlada te zemlje je početkom avgusta uvela zabranu prodaje nekretnina strancima koji nemaju boravišnu dozvolu, a i mi razmišljamo da učinimo isto – poručio je Muller.

Prema poslednjim statističkim podacima, u 2015. godini stranci su u Berlinu kupili 68 posto od ukupnog broja prodatih stambenih jedinica, što je pet puta više u odnosu na udeo nekretnina prodatih strancima u 2009. godini.

U nemačkoj prestonici živi oko četiri miliona građana, a konsultantske kompanije ovaj grad ocenjuju kao drugo najatraktivnije tržište nekretnina, odmah iza Londona.

Statistika pokazuje da u celoj Nemačkoj strani investitori u proseku imaju 40 posto udela u kupovini stambenih, a 60 posto u kupovini poslovnih nekretnina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор