Konzulati pretrpani zahtevima Balkanaca

Nemački konzulati u zemljama zapadnog Balkana ne mogu da postignu da obrade sve zahteve za izdavanje radnih viza, čiji se broj u prvoj polovini ove godine udvostručio.

“U prvoj polovini 2018. godine, u šest zemalja zapadnog Balkana je podneto 52.000 zahteva za izdavanje radnih viza, što je dvostruko više u odnosu na isti period 2015. godine”, navodi nemački list “Špigl”.

Pozivajući se na interni dokument nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, u koji je imao uvid, nemački list dalje navodi da je broj zahteva za vizama uveliko nadmašio kapacitete nemačkih konzularnih predstavništava, “što je rezultovalo rastućim brojem pritužbi predstavnika privrede, politike i civilnog društva”.

U tom dokumentu se još naglašava da je izdavanje nemačkih radnih viza u inostranstvu ključni instrument kontrole useljavanja, od kojeg država ne želi da odstupi.

Nemačka je 2016. godine proglasila Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju za bezbedne zemlje, čime su na najmanju moguću meru smanjeni izgledi građana ovih zemalja za dobijanje azila u Nemačkoj.

U navedenom periodu najviše radnih viza je bilo izdato za sektore građevinarstva, gastronomije i nege nemoćnih osoba.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор