Nemačke vize za 15.500 Balkanaca

made-in-germany-rs-radnik-gradjevina

Nemačka je za prvih devet meseci ove godine izdala čak 15.500 viza za radnike koji dolaze iz balkanskih zemalja, a po komentaru lista „Velt“, vladin program za legalan ulazak ekonomskih izbeglica u Nemačku „deluje i mogao bi postati međunarodni uzor“.

„Na vrhuncu izbegličke krize 2015. godine u Nemačku su, da bi tražili azil, masovno dolazili migranti iz zemalja Zapadnog Balkana: Albanije, Kosova, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ta grupa je prošle godine podnela 144.000 zahteva za azil, iako je šansa za pozitivno rešenje bila ravna nuli“, navodi Dojče vele.

Kako bi sistem oslobodila pritiska i bar za neke od ekonomskih izbeglica obezbedila legalan ulazak u Nemačku, vlada je u okviru zakona o ubrzanju rešavanja zahteva za azil, podnela gastarbajterski program za Zapadni Balkan, koji bi važio od 2016. do 2020. godine. Zemlje Zapadnog Balkana istovremeno su proglašene za sigurne zemlje porekla.

Sprovođenje ovog programa je uspešno započeto, a do septembra je, po navodima Velta, izdato već 15.500 viza, prenosi agencija „Tanjug“.

„Kada migranti sa Balkana dobiju konkretnu ponudu za radno mesto ili obuku, i Savezna agencija za rad odobri zahtev preduzeća za zapošljavanje neke osobe, ta osoba u svojoj zemlji može dobiti vizu za ulazak u Nemačku. Preduslov je da osoba u poslednje dve godine nije bila u statusu azilanta, ili je povukla svoj zahtev za azil i dobrovoljno napustila Nemačku pre stupanja Uredbe na snagu u oktobru 2015.“

Nemačko Ministarstvo rada objašnjava da Savezna agencija za rad može da odobri zapošljavanje stranaca samo ukoliko se ustanovi da u EU nema radnika zainteresovanih za taj posao. Uslovi zapošljavanja stranaca nisu nepovoljniji od uslova pod kojima se angažuju domaći zaposleni, čime se isključuje mogućnost platnog dampinga, piše Velt.

„Za radne migrante sa Zapadnog Balkana ta ponuda je očigledno vrlo atraktivna. Samo u prvom polugodištu 2016. je po osnovu novog gastarbajterskog programa odobrenje za rad dobilo 17.182 ljudi. Po navodima Ministarstva spoljnih poslova, u nemačkim predstavništvima u Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju i Tirani je do kraja juna pozitivno rešeno već 10.000 zahteva za vizu, a do kraja septembra taj je broj narastao na 15.500“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор