Forum nemačkih i srpskih pravnika

made-in-germany-rs-predmeti-kancelarija

U Beogradu je prošle sedmice osnovan Forum nemačkih i srpskih pravnika, na konferenciji povodom obeležavanja 16 godina rada advokatske kancelarije TSG Tomić Sinđelić Groza.

Po rečima Igora Samardžića, jednog od osnivača Foruma i suvlasnika advokatske kancelarije u Nemačkoj, saradnjom sa advokatima iz drugih zemalja je utvrđeno da se sve više inostranih kompanija interesuje za srpsko pravo. Jedan od razloga je i to što su Nemci kao investitori veoma prisutni u Srbiji.

– Ideja za formiranje ove asocijacije javila se nakon što je grupa pravnika iz dve zemlje utvrdila da postoji realna potreba za takvim udruženjem. Članovi su pravnici iz Nemačke i Srbije, a cilj nam je da poboljšamo saradnju u oblasti pravnih tema i unapredimo razmenu iskustava, kako bismo što bolje prezentovali nemačko pravo u Srbiji. Takođe, želimo da budemo na raspolaganju srpskom pravu kada je reč o institucijama i pravnim temama Nemačke – objasnio je Samardžić, a prenosi „eKapija“.

Forum nemačkih i srpskih pravnika organizovaće edukacije i pisanje određenih pravnih komentara na konkretne teme, kao na primer u oblasti radnog prava za koje se Samardžić specijalizovao. On dodaje da se radi o vrlo interesantnoj temi i za Srbiju, pogotovo u svetlu pridruživanja Evropskoj uniji.

Inače, centralna tema ove konferencije bila je primena međunarodnih standarda u srpskom ugovornom pravu i međunarodni pregovori. Na skupu je bilo je reči i o srpskom građanskom zakoniku, na kome se radi već godinama, a profesor Slobodan Perović predstavio je prednacrt ovog dokumenta.

Tema druge sesije bili su međunarodni standardi u prodaji robe i međunarodna trgovina, a prisutnima je kroz razgovor sa pravnicima i advokatima predstavljena sudska praksa i pravni okvir koji postoji u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Nemačkoj.

– Opredelili smo se za najznačajnije zemlje regiona i države koje su najprisutnije kod nas, kako bismo razmotrili detalje u evropskim okvirima. Kada govorimo o ugovornom pravu, postoji jedan jako važan dokument – Bečka konvencija o međunarodnoj prodaji robe, koje naše firme i nisu tako svesne, a koja se automatski primenjuje između zemalja potpisnica, osim ako ugovorom nije izričito isključena. Ona uvodi jedan poseban režim i standarde i zato na ovaj način pokušavamo da ojačamo svest o Bečkoj konvenciji, koja postoji od 1980. godine – objasnio je Predrag Groza.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор