Poseta Merkelove pozitivno utiče na investitore

made-in-germany-rs-srpska-i-nemacka-zastava

Predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger je izjavio da će Srbija i u budućnosti imati koristi od dobrih odnosa sa Nemačkom, a tome u prilog ide i poseta kancelarke Angele Merkel Beogradu, koja je time skrenula pažnju nemačkih investitora na Srbiju.

– Iz ugla investitora poseta Angele Merkel mogla bi da se posmatra dvostruko. Prvo, investitori koji bi tek trebalo da razmišljaju o dolasku u Srbiju, zbog ove posete postaju svesni da Srbija uopšte postoji. Srbija je na globalnom nivou mala zemlja. Mi dobro znamo za Srbiju i zadovoljni smo što smo ovde, ali neke druge kompanije bi mogle pre da uzmu u obzir Bugarsku, Češku ili Mađarsku, jer su poznatije zemlje kao članice EU – objasnio je Zeliger, koji je inače, i generalni direktor kompanije „Hemofarm“.

Po njegovim rečima, nemački investitori koji već posluju u Srbiji, kao što su Hemofarm ili „Simens“, dobili su sa ovom posetom i pozitivnim utiscima Merkelove, jedan oblik podrške.

– Postoje nadzorni odbori matica koji bi trebalo da odluče kuda će usmeriti dalje investicije. A ako su nakon posete kancelarke uvereni da je ovo sigurno mesto za ulaganje, a ona je bila vrlo prijateljski raspoložena i govorila da vidi napredak u reformama, te izrazila uverenje da će to ispasti dobro, to je onda dobar signal za sve – naglasio je Zeliger.

Komentarišući rezultate ankete sprovedene među nemačkim privrednicima u Srbiji, objavljene u aprilu, a koja je pokazala da više od polovine kompanija izražava zabrinutost u pogledu ekonomske perspektive Srbije, Zeliger je rekao da problem leži i u globalnim trendovima.

– MMF je objavio istraživanje o globalnoj perspektivi u kojem prognozira pad globalne ekonomije za 0,2 posto, što možda ne zvuči, ali jeste mnogo. To znači da će kompanijama svuda biti teže da rade, a biće teško da se radi i u Srbiji. Nemačke kompanije koje ovde posluju uverene su da im je tu dobro, kao i da su u stanju da se nose sa situacijom. Problemi Srbije su i dalje tu, ali mi sebe vidimo kao partnere vlade, sa kojom zajedno nastojimo da rešimo te probleme, jer je to i u našem interesu. Sećam se da sam pre tri godine dobijao od centrale poruke da Srbija nije baš najlikvidnija zemlja na svetu, ali one više ne stižu, što je dobra vest – kaže Zeliger i dodaje da su prvi dobri rezultati fiskalne konsolidacije u Srbiji dobar signal za investitore.

Međutim, kako dalje navodi, prisutan je pritisak na građane koji imaju sve manje novca, uz slabljenje dinara u odnosu na period od pre dve godine. Zeliger stoga ističe da ako kupovna moć slabi, to će se odraziti i na svaku kompaniju koja posluje u Srbiji. Dobra stvar je, kaže on, što je Srbija središnja tačka na Balkanu, pa su mnoge kompanije locirane u Beogradu i odatle šire biznis u susedne zemlje.

– Uvereni smo da ćemo postići dobre rezultate na kraju i osigurati radna mesta našim zaposlenima. Ponosan sam što su radnici u Srbiji sposobni, motivisani i disciplinovani, što takođe ide u prilog tome da je Srbija dobro mesto za biznis. Ovdašnje nemačke kompanije uverene su da postoji potencijal za rast, a mahom su oslonjene na plasman u izvozu – objašnjava Zeliger.

On je istakao da je Nemačka najveći bilateralni partner Srbije, koji svake godine za dalji razvoj i podršku Srbiji odvaja 150 miliona eura. Nemačko-srpsko privredno udruženje, podseća Zeliger, ima oko 300 članica, dok u Srbiji posluje gotovo 400 nemačkih firmi koje zapošljavaju oko 25.000 ljudi. Komentarišući najavu nemačkog „Kontinentala“ da će otvoriti novu fabriku i gotovo duplirati broj zaposlenih u Srbiji, on je podsetio da je i Hemofarm nedavno otvorio novi pogon u Vršcu, s planom da do kraja godine uloži još 22 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор