Poseta predstavnika nemačkog Ministarstva finansija

Predstavnik Saveznog ministarstva za finansije SR Nemačke Martin Hajperc (Martin Heipertz) juče je zvanično posetio Narodnu skupštinu Srbije, gde je razgovarao o privrednoj saradnji Srbije i Nemačke, reformama i fiskalnoj konsolidaciji u Srbiji, usklađivanju srpskog sa evropskim zakonodavstvom u oblasti finansija i budućem načinu finansiranja EU.

Sa gostom iz Nemačke razgovarale su predsednica Poslaničke grupe prijateljstva (PGP) sa Nemačkom Vesna Marković i predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstva dr Aleksandra Tomić, objavljeno je na sajtu Skupštine Srbije.

Tom prilikom Markovićeva je istakla da je glavni spoljno-politički cilj Srbije članstvo u Uniji, ka čemu su usmereni svi napori institucija. Ona je informisala Hajperca o ulozi Odbora za evropske integracije u procesu pridruživanja, posebno što se tiče utvrđivanja pregovaračkih pozicija Srbije po poglavljima i kontrole usklađenosti zakonskih propisa sa evropskom regulativom.

S obzirom na to da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju preko 30.000 radnika, Markovićeva je istakla da bi za dalji razvoj srpske privrede bilo značajno osnivanje carinske unije na Balkanu i izrazila očekivanje da će se ta tema naći na narednom samitu Berlinskog procesa, koji će biti održan u Londonu. Ona je rekla i da se nada nemačkim investicijama u nove tehnologije u Srbiji, posebno u IT sektor.

– Članstvo u EU i osnivanje carinske unije na Balkanu su povezani procesi, jer Srbija želi da postane članica EU sa stabilnom ekonomijom. Takođe, carinska unija nije zamena za proces evropskih integracija, već prečica do EU – poručila je Markovićeva.

Po rečima predsednice Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava dr Aleksandre Tomić, među prvim otvorenim poglavljima u pregovaračkom procesu sa EU su Poglavlje 32 (finasijski nadzor) i Poglavlje 5 (javne nabavke), što ukazuje na dobru saradnju sa Evropskom komisijom (EK), ali i o napretku Srbije u ovim oblastima. Ona je objasnila da su spremne pregovaračke pozicije za Poglavlje 29 (carinska unija) i Poglavlje 33 (finansijske usluge) i da je Srbija u usklađivanju propisa u oblasti finansija dosta napredovala, tako da su stvoreni uslovi za realizaciju ideje objedinjavanja tržišta i nesmetanog protoka roba i usluga, odnosno carinske unije na Balkanu.

Martin Hajperc, koji je u nemačkom Ministarstvu finansija zadužen za pitanja budućnosti EU i Bregzita, upoznao je sagovornice sa novim modelom planiranja budžeta EU nakon istupanja Velike Britanije. On je rekao da aktuelni način finansiranja Unije dalje neće moći da se primenjuje, pa je Bregzit prilika za predlaganje reformskog procesa finaniranja, što znači za prestrukturiranje i kvalitativne promene, odnosno kombinaciju javnog finansiranja, kreditiranja i privatnog finansiranja. Hajperc je najavio da će se nov način finaniranja EU primenjivati i na zemlje koje nisu njene članice, pri čemu će u tom procesu značajnu ulogu imati Evropska investiciona banka (EIB).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор