Spisak nelegalnih objekata na sajtu Ministarstva građevine

str 5, 5 stupcabeograd,010402stanogradnja u beogradu-kucice na krovu zgradakuca gradnjafoto:jurica galoic-zag-

Baza svih nezakonito izgrađenih objekata u Srbiji, koja se od juče nalazi na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pokazuje da je ilegalnih građevina još uvek više od dva miliona, iako proces legalizacije traje od 16. januara.

Pomoćnica ministra građevinarstva Darinka Đuran objašnjava da se u ovoj bazi podataka tačno može videti koliko je nezakonito izgrađenih porodičnih, proizvodnih, stambenih, komercijalnih i ekonomskih objekata u svakoj opštini i gradu u Srbiji.

– Sledeći korak je donošenje rešenja građevinskih inspektora, što je preduslov da bi jedan objekat ušao u proces ozakonjenja, a cilj je da se u naredne tri godine završi čitav ovaj proces. Kada smo 16. januara krenuli ovim da se bavimo, u Srbiji je bilo doneto svega oko 30.000 rešenja o ozakonjenju, a danas je više od 86.000 donetih rešenja. Sve što je popisano biće predmet ozakonjenja, jer ljudi su ranije gubili veru da će im objekti biti legalizovani, a sada je njihov objekat unet u bazu – kaže Đuranova.

Ona je pojasnila da cena takse legalizacije stambenog, odnosno porodičnog objekta iznosi 5.000 dinara, od čega bi, prema projekcijama, država trebalo da prihoduje oko 26 milijardi dinara.

– Novac od taksi se može ulagati u infrastrukturu, da bi građani upravo kroz tu uplatu dobili adekvatnu komunalnu strukturu. Naš naredni korak predviđa unošenje u bazu katastarske parcele za svaki pojedinačni objekat, kako bi na neki način pružili građanima sigurnost da će se njihov objekat konačno ozakoniti i dobiti realnu tržišnu cenu – najavila je Đuranova i naglasila da su Kragujevac, Kraljevo, Šabac, Čačak i Leskovac gradovi gde je najveći broj nelegalizovanih stambenih i porodičnih objekata, gotovo milion.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор