Srbija otvorila prva 2 poglavlja na putu u EU

made-in-germany-rs-eu

Na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU), Srbija je juče, nakon skoro dve godine od formalnog otpočinjanja procesa pridruživanja, otvorila prva 2 od ukupno 35 poglavlja pristupnih pregovora.

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorena su poglavlja 35 o normalizaciji odnosa sa Prištinom i 32 o finansijskoj kontroli. Srpsku delegaciju činili su premijer Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joskimović, dok su kao predstavnici Evropske komisije (EK) sastanku prisustvovali šef diplomatije Luksemburga, predsedavajući EU Žan Aselborn, visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar Johanes Han, kao i predstavnici 28 zemalja članica.

Kako je agenciji „Beta“ rečeno u izvorima EU, Komitet stalnih predstavnika, ambasadora članica EU u potpunosti je usaglasio polazišta za poglavlja 32 i 35. Pregovaračka procedura za Srbiju je najsličnija proceduri za Crnu Goru, s obzirom da je za obe zemlje uvedeno pravilo da se poglavlja 23 i 24, o pravosuđu, bezbednosti i ljudskim pravima, otvaraju među prvima, zatvaraju među poslednjima, a da eventualni zastoj u ta dva poglavlja može uticati na celokupan tok pregovora. Srbija, međutim, ima i dodatnu specifičnost, odnosno poglavlje 35 o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koje za Srbiju ima isti značaj kao i poglavlja 23 i 24, a ova dva poglavlja bi, kako se očekuje i u Briselu i u Beogradu, trebalo da budu otvorena u prvoj polovini 2016.

Po rečima premijera Srbije Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Ivice Dačića, srpska strana je „apsolutno spremna“ za otvaranja prvih poglavlja i želi da ih završi do kraja 2019. godine. Zvaničnici Evropske komisije su u fazi skrininga bili saglasni da su srpske vlasti dobro pripremljene i da je srpska državna uprava sposobna da iznese teret dugih i zahtevnih pregovora. Međutim, dužinu pregovora je teško predvideti, jer zavise od spremnosti same zemlje, usklađenosti zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, brzine ispunjavanja postavljenih uslova za otvaranje ili zatvaranje poglavlja, ali i od eventualnih bilateralnih sporenja sa nekom članicom Unije, koja može blokirati dalji tok pregovora, s obzirom da o svakom novom koraku odlučuju sve članice.

Pregovori o pridruživanju najmlađe članice EU, Hrvatske, trajali su šest godina. Crna Gora je pregovore pokrenula 2012. i do sada je otvorila dvadesetak, a privremeno zatvorila dva, od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор