Srbija otvorila dva nova poglavlja

U pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, Srbija je u ponedeljak u Briselu otvorila Poglavlje 6 koje se odnosi na kompanijsko pravo i Poglavlje 30 koje se bavi ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

– Korist od otvaranja ovih poglavlja najpre imaju kompanije, koje mogu da obezbede nova radna mesta. Takođe se stimuliše privreda, obezbeđuje veća sigurnost u poslovanju, poboljšava poslovno okruženje i ubrzava dolazak investicija – izjavio je komesar za proširenje EU Johanes Han, javljaju mediji u Srbiji.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je ovim povodom rekla da otvaranje dva poglavlja šalje poruku svim potencijalnim investitorima da je Srbija stabilna zemlja koja pokazuje da postoji dobar mehanizam zaštite za sve one koji žele da u nju investiraju.

– Poglavlje 30 i ekonomski odnosi sa inostranstvom će do trenutka članstva u EU nositi brojne obaveze, a u jednom trenutku i članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Do momenta pristupa novim trgovinskim aranžmanima kakve ima i EU, pred nama je proces usklađivanja od nekoliko godina – poručila je Joksimovićeva.

Kada je Poglavlje 6 u pitanju, Savet EU nalaže Srbiji usklađivanje sa Zakonom o tržištima kapitala, Zakonom o privrednim društvima i Direktivom o ponudama za preuzimanja. Srbija treba da uskladi i svoje računovodstvene zakone i one koji se odnose na reviziju, a posebnu pažnju treba obratiti na zahteve koji se odnose na kvalitet osiguranja, istrage i sankcije u oblasti revizije entiteta od javnog interesa, kao i na adekvatno finansiranje javnog sistema nadzora.

U okviru Poglavlja 30 navodi se pristupanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji i usklađivanje sa EU pozicijama u njoj, za šta je uslov da se dozvoli promet genetski modifikovane hrane (GMO). Ovo poglavlje će biti teško jer se odnosi i na prestanak važenja trgovinskih sporazuma Srbije sa trećim zemljama, odnosno sa zemljama regiona (CEFTA), ali i Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom i Turskom.

Od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja o pristupanju Evropskoj uniji, Srbija je do sada otvorila 12, od kojih su dva poglavlja već privremeno zatvorena.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор