Prvo odobrenje za gradnju „Severnog toka 2“

Ministarstvo rudarstva grada Štralzunda u Nemačkoj saveznoj pokrajini Meklenburg Zapadna Pomeranija dalo je odobrenje za izgradnju oko 35 kilometara duge deonice gasovoda „Severni tok 2“ na području Baltičkog mora i grada Lubnina.

Ovo je prvo odobrenje izdato u Nemačkoj za izgradnju cevovoda „Severni tok 2“ u kontinentalnom delu zemlje, javlja televizija „Norddojčer rundfunk“, pozivajući se na informacije dobijene od predstavnika izvođača radova, kompanije „Nord strim 2“.

Vest su potvrdili u pokrajinskom Ministarstvu energetike, čiji je predstavnik objasnio za izdanje „Handelsblat“, da je delimično odobrenje izdato još 2. novembra. Inače, izgradnju gasovoda treba da odobre vlasti četiri nemačke savezne pokrajine kroz koje će on prolaziti, kao i Savezni resor za brodogradnju i hidrografiju.

Realizacija projekta „Severni tok 2“ podrazumevaće gradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji će se protezati od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Niz zemalja se protivi ovom projektu, a pre svega Ukrajina koja strahuje da će ostati bez prihoda od tranzita ruskog gasa, kao i SAD koje imaju ambiciozne planove za izvoz tečnog gasa u Evropu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор