Prekomorski deo Severnog toka 2 gotov do kraja godine

Rusija je završila sa izgradnjom dve trećine prekomorskog dela gasovoda Severni tok 2 kojim će se obavljati isporuka ruskog zemnog gasa do Nemačke i drugih evropskih zemalja, a cela baltička deonica trebalo bi da bude završena do kraja godine.

Prema navodima zamenika predsednika UO Gazproma, Olega Aksjutina, završeno je polaganje cevi na približno 60 posto podmorskog dela gasovoda, podmorska i kopnena deonica gasovoda na nemačkoj strani su povezane još prošle godine, a trenutno je u toku izgradnja prijemnog terminala na toj lokaciji.

Projektom Severni tok 2 obuhvaćena je izgradnja dva kraka gasovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, što će udvostručiti kapacitet gasovoda Severni tok 1, kojim se gas iz Rusije doprema u Nemačku preko Baltika. Na ruskom delu trase takođe su pri kraju radovi na kopnenim i podmorskim deonicama, a ceo posao bi trebalo bi da bude gotov ove godine.

Kritičari ovog projekta tvrde da će novi gasovod povećati evropsku energetsku zavisnost od Rusije, dok njegovi zagovornici naglašavaju potrebu za sigurnim izvorom energenata, budući da je proizvodnja zemnog gasa u Evropskoj uniji u opadanju. Izgradnju gasovoda uslovno podržava i Francuska, dok ga Baltičke zemlje i Poljska izrazito kritikuju.

Američki predsednik Donald Tramp je na samitu NATO-a prošle godine kritikovao Severni tok 2, rekavši da je Nemačka pod “potpunom kontrolom” Rusije, na šta je nemački ministar spoljinh poslova Heiko Mas odgovorio da argumenti američkog lidera nemaju veze sa istinom, pri tom istakavši da Nemačka ni na koji način ne zavisi od Rusije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор