Štrajk radnika Leonija zbog smanjenja plata

Radnici nemačke kompanije Leoni spontano su prošle srede obustavili rad na jedan sat u fabrikama u Malošištu, Nišu i Prokuplju, zbog smanjenja zarada i neisplaćivanja naknada za prekovremeni rad.

Radnici napominju da se ne radi o organizovanom i prijavljenom štrajku, jer, kako kažu, tako nešto u Leoniju nije moguće, već su zaposleni tog jutra odbili da počnu sa radom pre nego se sastanu sa direktorima i šefovima pogona, saznaje agencija Beta.

– Tražili smo sastanak sa rukovodstvom fabrike kako bi nam objasnili zbog čega su nam junske plate smanjene za 5.000 do 10.000 dinara. Plate su do sada bile oko 39.000 dinara, a sada su nam isplatili između 31.000 i 35.000 dinara – objasnio je jedan od radnika Leonija.

Prema navodima jedne od nezadovoljnih radnica, uslovi rada u Leoniju su se drastično pogoršali od kada su strani direktori otišli, a na njihovo mesto postavljeni naši ljudi. Kako kaže, prekovremeni rad i rad subotom se preračunava u slobodne dane, ali se ti slobodni dani uzimaju ukoliko vas fabrika preko nedelje pošalje dva, tri dana na odmor u slučaju da nema posla.

– Ukoliko radite na traci, a zatreba vam slobodan dan iz bilo kog razloga, nema šanse da ga dobijete, koliko god prekovremenog rada da imate. Radnike redovno premeštaju sa jednog radnog mesta na drugo, ili iz jedne fabrike u drugu, iako većina nije potpisala saglasnost za tako nešto. Svi koji se pobune zbog malih plata ili zbog premeštanja na drugo mesto dobijaju odgovor da, ukoliko im nešto ne odgovara, mogu da uzmu radnu knjižicu i odu iz fabrike. Nema nikakvog kompromisa i dogovora – rekla je ona.

Nakon što su razgovarali sa rukovodstvom kompanije, predstavnici sindikata su saopštili da je spor uglavnom razrešen, dok je generalni direktor kompanije „Leoni Srbija“ Klemens Saks izjavio da su u razgovoru sa sindikalcima objašnjeni svi detalji koji su ostali nejasniu vezi sa obračunom zarade. S obzirom na to da je jun imao manje radnih dana, ukupno 20, u odnosu na maj koji je imao 23 radna dana, i obračun zarada za jun je bio nešto niži u odnosu na maj, izjavio je Saks.

On je dodao da je kompanija „uvela preraspodelu“ koja između ostalog znači da se, na primer, radne subote evidentiraju kao zarađeni dani i ukoliko se za to vreme ne iskoriste kao slobodni dani, nakon isteka preraspodele bivaju isplaćeni kao prekovremeni rad. Kako je naglasio, razlog za ovakvu „preraspodelu“ treba tražiti u izrazito čestim fluktuacijama porudžbina kupaca, kao i u specifičnosti samog procesa proizvodnje u auto industriji.

U fabričkim pogonima nemačke kompanije za proizvodnju automobilskih kablova u Malošištu, Prokuplju i Nišu radi ukupno 9.000 radnika. Prema navodima Ministarstva finansija, Leoni je u prvih pet meseci ove godine ostvario izvoz od 105,9 miliona eura, čime se na listi najvećih srpskih izvoznika našao na petom mestu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор