Gradnja „Severnog toka 2” počela u Nemačkoj

Međunarodni konzorcijum „Severni tok 2”, sastavljen od „Gasproma” i još pet međunarodnih kompanija, započeo je izgradnju novog gasovoda u plitkom zalivu Grajfsvald na nemačkoj obali Baltičkog mora.

Realizaciju projekta, protiv kojeg se bune i Vašington i u Brisel, međunarodni konzorcijum je započeo juče, pripremama za gradnju nemačke sekcije gasovoda koji će, prema očekivanjima, udvostručiti priliv ruskog gasa na teritoriju najjače evropske ekonomije.

U svom saopštenju, Kompanije Gasprom, „Šel”, „OMV“, „Uniper”, „Vinteršal” i „Anži” navode da su „pripremni radovi u saglasnosti sa odobrenjem koje su izdale nadležne vlasti, i da pet bagera trenutno kopaju rov za postavljanje dva kraka gasovoda Severni tok 2. Investitori su spremni da do kraja 2019. godine puste u rad 1.200 kilometara dug podmorski gasovod, koji će ih po sadašnjoj ceni koštati skoro 10 milijardi eura, prenosi „Politika“.

Otvaranjem gradilišta u zalivu Grajfsvald međunarodni konzorcijum sa sedištem u švajcarskom gradu Cugu pokazuje upadljivu poslovnu samouverenost, iako su radovi započeti samo dva dana pošto su evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margrete Vestvager i američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel upozorili u odvojenim izjavama da taj projekat „nije u interesu Evrope”.

Početak radova na krajnjoj tački prijema sibirskog gasa, nedaleko od nemačkog grada Lubmina, usledili su samo nekoliko dana posle upozorenja Kijeva da „Severni tok 2” predstavlja najnovije oruđe Moskve kojim u „hibridnom ratu sa geopolitičkih posledicama” preti i Ukrajini i Evropi.

Severni tok 2 biće i jedna od ključnih tema današnjeg susreta nemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog predsednika Vladimira Putina u Sočiju. Tim povodom, Poljska, Ukrajina, Letonija, Litvanija i Estonija se na svaki način trude da, kao i Evropska komisija (EK) i SAD, iskažu koliko su protiv ovog energetskog projekta.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je poručio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da će učiniti sve što je moguće kako bi sprečili izgradnju novog gasovoda. Po njegovoj oceni, izgradnja gasovoda pretvorila bi Nemačku u „gasno raskršće Evrope”, čime bi Berlin na duge staze „uzurpirao privilegije” koje uživa Ukrajina kao tranzitna zemlja, a koje trenutno čine tri posto BDP-a.

Američki zvaničnici su juče, takođe upozorili „da bi projekat gasovoda između Rusije i Nemačke mogao da se suoči sa američkim sankcijama iz bezbednosnih razloga i da SAD čine sve da ga zaustave“. Po rečima visoke predstavnice Stejt departmenta Sandre Oudkirk, „SAD se protive gradnji gasovoda Severni tok 2, jer bi on mogao da poveća „maligni uticaj“ Rusije u Evropi“, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор