Gotove tri četvrtine Severnog toka 2

Do sada je završena izgradnja gotovo tri četvrtine gasovoda „Severni tok 2“, što znači da je po dnu Baltičkog mora već postavljeno oko 2.000 kilometara cevi kojima će prirodni gas iz Rusije stizati u Evropsku uniju.

– Izgradnja gasovoda Severni tok 2 se nastavlja i do sada je duž dna Baltičkog mora postavljeno 1.882 kilometara cevi, što je više od 76 procenata ukupne dužine gasovoda – saopštila je ruska naftna kompanija „Gazprom“ koja ovaj projekat realizuje u partnerstvu sa nekoliko evropskih energetskh kompanija.

Projekat novog gasovoda uključuje izgradnju dva kraka Severnog toka 2, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji bi se protezao preko Baltičkog mora od ruske obale do Nemačke, a zatim i do drugih evropskih kupaca, podseća Raša tudej i dodaje da bi, prema planu, Severni tok 2 trebalo da bude završen do kraja ove godine.

Trasa novog gasovoda do sada je prošla kroz teritorijalne vode i ekskluzivne ekonomske zone Rusije, Finske, Švedske i Nemačke, a samo još jedan deo gasovoda, koji bi prolazio kroz teritorijalne vode Danske, i dalje čeka na zvanično odobrenje vlasti te zemlje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор