Ističe rok za prijavu za besplatnu obuku CNC operatera

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Tehnička škola „15. maj“ iz Prokuplja pozivaju nezaposlene mlade iz ovog grada i opština Topličkog okruga da se najkasnije do 8. septembra prijave na konkurs za uključivanje u besplatnu obuku za operatere na CNC mašinama.

Projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih“ sprovodi se u okviru Nemačke razvojne saradnje, a uz podršku Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije. Obuka se realizuje u okviru javno-privatnog partnerstva Grada Prokuplja, Tehničke škole „15. maj“, GIZ-a i šest prokupačkih kompanija: Gama konsalting, Egzit, Risajkling industri, ČIP, Metalurg i Amtuls. Vrednost projekta iznosi 133.000 eura, od čega će 50 posto obezbediti lokalna samouprava i kompanije potpisnice ugovora.

– Na konkurs se mogu prijaviti nezaposlena lica iz Topličkog okruga, starosti od 18 do 35 godina, koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i imaju srednje stručno obrazovanje tehničkog smera. Obuka počinje 17. septembra i rajaće dva i po meseca, uključujući i radne subote, a odvijaće se u Tehničkoh školi, ali i u kompanijama koje su potpisale ugovor o realizaciji projekta – objasnila je direktorka te škole Biljana Milenković.

Obuka 12 kandidata izabranih na ovom konkursu biće besplatna, a nakon završetka obuke, polaznici će polagati stručni ispit za rad na CNC mašinama. Svi koji uspešno polože stručni ispit dobiće sertifikat kojim će biti potvrđeno da su osposobljeni za bavljenje ovim poslom, kao i šansu da se zaposle u nekoj od navedenih kompanija u skladu sa njihovim kadrovskim potrebama.

– Pozivam mlade ljude zainteresovane za prekvalifikaciju da se jave na konkurs, jer će nakon završetka obuke moći brže da nađu zaposlenje. Mnogi radnici koji danas rade u kompanijama „Leoni“ i „Bizlink“ išli na prekvalifikacije – poručio je načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović i dodao da će škole u narednom periodu pratiti potrebe privrede i na osnovu toga prilagođavati svoje školske programe i upis učenika.

Tokom realizacije ovog projekta u Tehničkoj školi je formiran i Centar za obuku nezaposlenih lica, čije se zvanično otvaranje očekuje krajem ovog meseca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор