Štada će i sledeće godine investirati u Hemofarm 20 mil €

Nemačka Štada grupacija će i u sledećoj godini uložiti u kompaniju Hemofarm oko 20 miliona eura, rečeno je na sastanku 150 čelnika kompanija koje su u sastavu nemačke Štada grupacije, „STADA Leadership Meeting“, koji se po prvi put održava u Beogradu.

Prema rečima Petera Goldšmita, generalnog direktora Štada grupe, u prvoj polovini 2019. godine prodaja se povećala za 11 posto na 1,26 milijardi eura, u odnosu na 1,14 milijardi eura iz 2018. godine.

– Stada beleži snažan rast u oba naša osnovna segmenta: u brendiranim proizvodima/OTC (lekovi koji se izdaju bez lekarskog recepta) i generici, uključujući farmaceutske specijalitete. Na osnovu rezultata gradimo aktivnosti, proizvodimo u 120 zemalja i želimo da budemo pouzdan i brižan partner – rekao je Goldšmit i dodao da je Štada za ovu godinu namenila 20 miliona eura ulaganja u srpsku kompaniju Hemofarm, kao i da se slična suma očekuje i u narednoj godini.

Štada je od 2006. godine jedan od najvećih investitora u Srbiji, od kada je preuzela vršačku farmaceutsku kompaniju Hemofarm, u koju je do danas investirala oko 300 miliona eura, kako u opremu i infrastukturu, tako i u radne procese i uvođenje najmodernijih standarda.

– U tom periodu je obim proizvodnje u Hemofarmu uvećan za 2,5 puta, a portfolio kompanije za četiri puta. U Hemofarmu je prošle godine proizvedeno 245 miliona pakovanja lekova odnosno 5,6 milijardi tableta, boca ili tuba. Novi rekord planiran je za ovu godinu, a očekuje se proizvodnja od čak 6,3 milijarde tableta i drugih formi, od čega je oko 70 posto namenjeno evropskom tržištu – istakao je Dejan Ivanović, direktor proizvodnje Hemofarma za jugoistočnu Evropu.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger je naveo da ta kompanija ima vrednosni udeo na tržištu od 12 posto, a 27 posto u obimu, istakavši da su proizvodni pogoni u Vršcu, Šapcu, Dubovcu, Banjaluci i Podgorici lideri na svojim tržištima. Kao poseban uspeh on je naveo primer banjalučke fabrike koja je 2003. godine proizvodila 100 miliona tableta, a danas čak 1,1 milijardu i u čiju opremu je ove godine investirano 2 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор