Štada u 2019. ostvarila rast prodaje od 12 posto

Nemačka farmaceutska grupacija Štada, u okviru koje posluje i vršački Hemofarm, ostvarila je u prošloj godini prodaju od 2,61 milijardu eura, što predstavlja godišnji rast od 12 posto.

Štada je u 2019. ostvarila rast prodaje generičkih proizvoda za 11 posto (1,53 mlrd. eura), brendiranih proizvoda za 13 posto (1,07 mlrd.), kao i snažan organski rast prodaje od 8 posto. Korigovani profit kompanije, pre odbijanja kamate, poreza na dobit i amortizacije (EBITDA), porastao je za 24 procenta, dostigavši nivo od 625,5 miliona eura.

– Izuzetni rezultati nam omogućuju dalje ulaganje, kako u razvoj sopstvenih proizvoda, tako i u licenciranje proizvoda i zajedničke projekte razvoja sa drugim kompanijama. Štada je tokom 2019. pokazala agilnost u preuzimanju udela konkurenata na svim većim evropskim tržištima. Na osnovu izvanrednih rezultata našeg tima, koji je vodeći u ovoj industriji, bićemo u mogućnosti da nastavimo rast i pozicioniramo Štadu kao pouzdanog partnera za generičke i zdravstvene proizvode široke potrošnje – poručio je generalni direktor Peter Goldšmit.

Vršački Hemofarm je u prošloj godini zadržao vodeću poziciju na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore i dodatno pojačao svoje proizvodne kapacitete, navodi se u saopštenju.

– Hemofarm je regionalni lider u svojoj branši, koji je prošlu godinu završio sa maksimalnim učinkom. Ostvarili smo rekord u proizvodnji 5,7 milijardi tableta, proizvodni portfolio nam nikada nije bio veći, a poentirali smo i sa rekordnom prodajom – rekao je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma.

On je dodao da je Štada grupacija prošle godine ostvarila dvocifren rast prodaje u Nemačkoj, Italiji, Španiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji, kao i da je nastavila da ulaže u tržišta u nastajanju, naročito na Bliskom Istoku, u Vijetnamu i na Filipinima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор