Omogućeno plaćanje firmarine preko interneta

Nova elektronska usluga od značaja za pravna lica, Elektronska prijava za utvrđivanje komunalne takse za isticanje firme, postala je građanima dostupna preko portala lokalnih poreskih administracija lpa.gov.rs, što je još jedan korak u transformaciji javne uprave u efikasniji servis građana, ocenjuju u NALED-u.

Elektronsku prijavu firmarine za jedan ili više objekata pravna lica od sada mogu da završe preko interneta, bez odlaska na šalter lokalne poreske uprave, za šta im je neophodno korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata. Prema rečima direktora Kancelarije za IT i e-upravu Mihaila Jovanovića, unapređivanje usluga se nastavlja sa ciljem da se građanima i privredi olakšaju administrativne procedure.

– Privreda od sada elektronski podnosi prijavu za utvrdjivanje firmarine, ne mora da odlazi na šalter lokalne samouprave u kojoj posluje i ne mora da čeka da joj rešenje stigne u poštansko sanduče. Potrebno je samo da se loguje na sistem lpa.gov.rs i podnese svoje podatke, a uvidom u obaveze može i odmah da izvrši elektronsko plaćanje. Umesto dva sata, sve se završava za pet minuta – objašnjava Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u, i dodaje kako očekuje da će u narednoj godini Svetska banka prepoznati ovu reformu u svom izveštaju „Duing biznis“.

Elektronsku prijavu putem portala lpa.gov.rs može da izvrši lice koje za to ima ovlašćenje prema PEP obrascu, uz kvalifikovani elektronski sertifikat. Prijava se podnosi za sve objekte na teritoriji jedne jedinice lokalne samouprave, a učestalost i obaveza podnošenja prijave će ostati isti kao i do sada, a u skladu sa odlukama lokalnih samouprava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор