Trgovanje kriptovalutama za dinare preko Ekskalibre

U Srbiji je počelo dinarsko trgovanje kriptovalutama preko digitalne platforme „Ekskalibre“, koja pored besplatne registracije omogućava nekoliko puta manje troškove transakcija, rečeno je na prezentaciji ovog servisa.

Kako je objasnio Nikola Mićić, direktor firme „Berzeks“, u Srbiji postoji oko 10.000 ljudi zainteresovanih za ovakav tip trgovine, u Hrvatskoj ih je oko 25.000, dok u Sloveniji postoji menjačnica još od 2013. godine.

– Naša menjačnica je okrenuta ka svetu i u strateškom partnerstvu sa kompanijama Berzeks i Ekskalibre po prvi put uvodi trgovinu dinarom. U menjačnici će po prvi put u Srbiji moći da se kupuju i prodaju kriptovalute bez posrednika, što smanjuje troškove ulaska i izlaska iz trgovine kriptovalutama i do nekih pet puta. Za sada listiramo bitkoin, kirijum, safeks i safeks keš, ali u budućnosti planiramo dalje širenje asortimana kriptovaluta – navodi Mićić i dodaje da će preko menjačnice moći da kupuju kriptovalutu ili povuku dinare posle prodaje samo državljani Srbije.

On je dodao da Ekskalibre ima registrovane ljude iz celog sveta, a tri top destinacije za njih su SAD, Egleska i Australija. Ambijent za razvoj digitalnog poslovanja u Srbiji Mićić ocenjuje kao dobar, jer se stvaraju regulatorni uslovi za poslovanje u okviru zakona i dodaje da će se preko digitalne platforme kupci i prodavci direktno spajati, po modelu „pir tu pir“.

– Narodna banka Srbije je saopštila da kriptovalute nisu novac, a spominju se samo u Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Mi taj zakon primenjujemo kroz verifikaciju korisnika, gde utvrđujemo njegov identitet i pratimo njegove aktivnosti – istakao je Mićić.

Osnivač i direktor Ekskalibre Stiven Kajns je ovom prilikom naglasio da njihova plaforma omogućava trgovanje digitalnim asetima i obezbeđuje siguran ulaz za ovaj tip trgovine sa svih strana sveta.

– Srbija nas je privukla jer ovde postoji neverovatna zajednica koja se bavi razvojem, ali i dobra državna podrška digitalizaciji. Blokčejn će uticati na naš život na način na koji ne možemo ni da zamislimo. Za pet godina o blokčejnu ćete razmišljati kao što sada razmišljate o svojim mobilnim telefonima i internetu za koje sada kažemo da ne razumemo kako bi bez njih živeli – rekao je Kajns i dodao da Srbija ima priliku da bude vodeća zemlja u ovom procesu, jer ima jake razvojne veštine i jaku podršku države za digitalizaciju.

Inače, softversko rešenje za digitalnu menjačnicu na kojoj se za srpske dinare trguje kriptovalutama osmislila je beogradska firma „Balkaneum“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор