Usvojen Zakon o elektronskoj upravi

Skupština Srbije je usvojila Zakon o elektronskoj upravi, koji će omogućiti jednostavniji, transparentniji i efikasniji rad elektronskih javnih servisa i olakšati elektronsku komunikaciju građana, pravnih lica i nevladinih organizacija sa organima uprave.

Kako se navodi u saopštenju, zakon predstavlja jedan od stubova funkcionisanja elektronske uprave, neophodan za usklađivanje i harmonizaciju sa važećim evropskim propisima, prenosi agencija „Beta“.

Po rečima ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića, ovaj će zakon u praksi prvi put na sistemski način obavezati sve subjekte na primenu modernih tehnologija u administrativnim postupcima koje građani i privreda imaju sa državom.

– Primena novih tehnologija olakšava komunikaciju između građana i uprave, menja način na koji se pružaju javne usluge i osigurava realne šanse da građani brže završavaju poslove koje imaju sa upravom. Cilj je da građane sve to manje košta, kao i da se papiri pošalju u arhive i istoriju, gde im je u savremenom svetu i mesto – objašnjava Ružić.

Skupština Republike Srbije je prošle sedmice usvojila i Zakon o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka, kojim se integriše sistem takvih podataka i omogućava korisnicima da identifikuju i pristupe prostornim informacijama dobijenim iz raznih izvora, od lokalnog preko nacionalnog, do globalnog nivoa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор