Za reformu javne uprave 1,5 mil. € od GIZ-a

nemacka i srpska zastava

Nemačka organizacija za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije potpisali su u utorak sporazum o sprovođenju Projekta podrške reformi javne uprave u Srbiji, za šta će biti izdvojeno 1,5 miliona eura.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić je istakla tom prilikom da će ovaj projekat omogućiti punu primenu Zakona o opštem upravnom postupku, koji je reformski zakon i kao takav, vrlo važan za građane Srbije.

– Država treba da bude servis građana. Zato pozvam zaposlene u državnoj upravi da na šalterima primene taj zakon, jer je njihova obaveza da sami nabavljaju dokumenta koja su potrebna građanima. Organizovaćemo edukciju državnih službenika o tom zakonu i primeni softevera koji će od juna povezivati šest institucija koje imaju 80% baza podataka građana – rekla je Brnabić i dodala da sada predstoji veliki posao harmonizacije ostalih zakona sa Zakonom o opštem upravnom postupku, što će značiti pravu reformu državne uprave.

Po rečima ambasadora Nemačke u Srbiji Axela Dittmanna, ovaj projekat je važan za građane Srbije i za jačanje javne uprave, ali i za put Srbije ka Evropskoj uniji, koji Nemačka podržava.
On je podsetio da je Nemačka od 2000. godine Srbiju podržala sa oko 1,6 milijardi eura razvojne pomoći.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор