Nemci najviše veruju policiji i vojsci

Nemačka policija među građanima uživa poverenje kao ni jedna druga državna institucija, dok je najmanje poverenje Nemaca u političke partije, pokazuju rezultati ankete Instituta za istraživanje tržišta.

Građani Nemačke čvrsto veruju u institucije svoje države. Čak 85 posto njih ima poverenje u policiju, što je 5 posto više nego u 2015. godini, dok vojsci (Bundesveru) veruje 64 posto Nemaca, što predstavlja znatan porast od 9 posto u odnosu na prošlogodišnju anketu, prenosi „Krstarica“.

Poraslo je poverenje građana i u sisteme pravosuđa i uprave, koji sa 67 i 65 posto zauzimaju drugo i treće mesto. Sve četiri ključne državne institucije nemačkog sistema, policija, vojska, pravosuđe i uprava, uživaju sve veće poverenje Nemaca, pokazuje istraživanje. Nemci veruju i nevladinim organizacijama i monetarnim institucijama, ali i crkvi kojoj poverenje ukazuje 40 posto njih, ili za 5 posto više nego u 2105.

Međutim, poverenje Nemaca u medije je opalo za 2 posto u odnosu na 2015. i sada iznosi 45 procenata, a rezultati ankete pokazuju da poverenje među Nemcima gubi i nemačka Vlada, kojoj veruje 38 posto građana, 2 posto manje nego 2015. godine, što se, kako analitičari kažu, s obzirom na minimalnost, ne može tumačiti kao gubitak poverenja.

Internetu veruje 35 posto građana, velikim firmama i koncernima 30 posto, a političkim partijama svega 18 posto, ili za jedan procenat manje nego u 2015. godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор