Da li Nemci i dalje podržavaju euro?

made-in-germany-rs-ezb

Više od polovine stanovnika Nemačke u prelasku sa marke na euro vidi više mana nego prednosti, dok oko 20 posto Nemaca uopšte nije uvereno u uspešnost jedinstvene evropske valute, pokazali su rezultati ankete „Banke Škotske“.

Nemački list „Dojče virtšafts nahrihten“ piše da određeni broj građana vodeće evropske privrede i dalje oseća nostalgiju prema nemačkoj nacionalnoj valutu. Oni kod svojih kuća još uvek čuvaju 13 milijardi nemačkih maraka. Pored toga, svaki deseti građanin, piše list, ne veruje bankama.

Vladislav Belov, rukovodilac Centra za nemačka istraživanja Evropskog instituta „RAN“ ističe u intervjuu za „Sputnik“ da je euro nekoliko puta „začudio“ stanovnike Nemačke.

– Prelazak na jedinstvenu evropsku valutu bio je vezan za određen inflatorni skok, a euro je od 1999. do 2014. godine bitno devalvirao. Nemci osećaju nostalgiju prema markama i zbog troškova koje imaju u inostranstvu, jer su do januara ove godine za jedan euro dobijali jedan švajcarski franak i 20 centima, a sada su ove valute skoro jednake, što znači da je švajcarska roba znatno poskupela – objašnjava Belov.

On podseća da stranka Alternativa za Nemačku, koja je formirana pre dve godine, računa upravo na ovakva evroskeptična raspoloženja. Stranka je, kako kaže, ušla u tri istočnonemačka parlamenta, a ako sada uđe i u parlament grada Bremena, to će značiti da ima šansu da na jesen 2017. godine uđe i u savezni parlament.

– Za Nemce je stabilnost valute svetinja. Do oktobra će nemačka kancelarka Angela Merkel i njen zamenik, ministar ekonomije i energetike Zigman Gabrijel, održati nekoliko sastanaka na kojima će učestvovati stručna lica, a sve u cilju da bi rukovodioci shvatili kako žive obični Nemci – zaključuje Belov.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор