Nemački porez za poseban budžet euro-zone?

made-in-germany-rs-ezb

Određena finansijska sredstva nemačkih poreskih obveznika trebalo bi staviti na raspolaganje jednom posebnom budžetu euro-zone, smatra nemački ministar finansija Volfgang Šojble, a prenosi magazin „Špigel“.

– U euro-zoni se mora razmišljati o jednom posebnom porezu – kaže Elmar Brok, poslanik Evropskog parlamenta iz redova demohrišćana sa kancelarkom Angelom Merkel na čelu. Objašnjavajući ovakav stav on je rekao da bi se sredstvima iz sopstvenog budžeta euro-zone mogle „peglati“ konjunkturne slabosti.

Nemački magazin “Fokus“ piše da ministar Šojble očigledno već ima spremljene planove o ovom, takozvanom euro-porezu. Kako piše ovaj list, „nemački novac bi tada mogao direktno da „teče“ u Brisel, a u Briselu i Berlinu se evidedntno već stvaraju planovi o formiranju sopstvenog budžeta euro-zone“.

U ovaj novi budžet mogla bi da se slivaju sredstva od poreza na dodatu vrendost (PDV), kao i od zarada, a Nemačka je, prenose tamošnji mediji, spremna da o tim pitanjima ozbiljno diskutuje.

I Evropska komisija smatra da su takva rešenja neophodna, pa bi jedna radna grupa pod vođstvom bivšeg šefa italijanske vlade Marija Montija, trebalo na molbu predsednika EU-komisije Žan – Kloda Junkera, da analizira mogućnost prihoda za fiskalne kapacitete euro-zone, prenosi agencija „Tanjug“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор