Nemački suficit pravi problem celoj EU

Nezavisni kandidat za francuskog predsednika Emanuel Makron izjavio je da je visoki trgovinski suficit Nemačke štetan po ekonomiju cele euro zone, zbog čega je pozvao na uspostavljanje veće ravnoteže.

– Nemačka ostvaruje korist od neravnoteža unutar zone eura i beleži veoma visok trgovinski suficit, a to nisu dobre stvari ni za Nemačku ni za ekonomiju euro zone, zbog čega bi trebalo ostvariti uravnoteženje – rekao je Makron u intervjuu za nemački „Funke medijengrupe“ i francuski „Uest Frans“.

I Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zabrinute su rastućim suficitom u spoljnotrgovinskoj razmeni Nemačke, nakon što je u prošloj godine suficit dostigao rekordan nivo. Čak je i trgovinski savetnik američkog predsednika Donalda Trampa optužio Nemačku da iskorišćava „drastično potcenjeni euro“ kako bi stekla prednost u trgovini.

Prema tvrdnjama kritičara, dominacija Nemačke ugrožava ekonomije ostalih članica Unije, zbog čega su apelovali na svoje vlade da preduzmu mere kako bi povećale domaću tražnju, piše agencija „Blumberg“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор