Rekordan trgovinski suficit Nemačke u 2015.

made-in-germany-rs-import-export

Nemački izvoz i uvoz su u prošloj godini dostigli nove rekorde, što je dovelo do najvećeg registrovanog trgovinskog suficita u istoriji ove zemlje.

Prema poslednjim objavljenim podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, „Destatisa“, ukupan izvoz je u 2015. godini porastao za 6,4 posto na 1,196 biliona eura, dok je uvoz povećan za 4,2 posto na 948 milijardi eura. Trgovinski suficit Nemačke uvećan je sa 213,6 milijardi eura iz 2014. godine, na 247,8 milijardi eura u 2015. godini, što je najviši ikada zabeleženi nivo, saopštio je statistički Zavod, a prenosi agencija „Frans pres“.

Spoljnotrgovinski suficit je ključno merilo komparativne snage svake ekonomije, i odraz je jačine Nemačke kao najveće evropske ekonomije, uprkos aktuelnim globalnim ekonomskim neizvesnostima. Tokom čitave prošle godine, u celom svetu je postojala snažna tražnja za nemačkom robom.

Izvoz u ostale zemlje Evropske unije (EU) porastao je u 2015. za 7 posto. Izvoz u članice eurozone skočio je za 5,9 posto, dok je izvoz u evropske zemlje koje nisu članice eurozone porastao za 8,9 posto. Izvoz nemačke robe u druge zemlje sveta povećan je za 5,6 posto, navodi se u saopštenju Destatisa.

Međutim, i uvoz i izvoz su samo tokom decembra pali za 1,6 posto, prema desezoniranim podacima, zbog čega je trgovinski suficit blago smanjen na 19,4 milijarde eura, navodi Destatis.

Ministarstvo ekonomije je saopštilo da je u decembru, prema desezoniranim podacima, u Nemačkoj istovremeno i industrijska proizvodnja bila smanjena za 1,2 posto u odnosu na novembar, zbog pada aktivnosti u energetskom i prerađivačkom sektoru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор