SAD postale glavni trgovinski partner Nemačke

made-in-germany-sad-zastava

U robnoj razmeni sa Nemačkom Sjedinjene Američke Države (SAD) su u 2015. godini pretekle Francusku, postavši tako ponovo, po prvi put od sredine 70-ih godina prošlog veka, najvažniji nemački trgovinski partner.

“Prema privremenim podacima, u prošloj godini je između Nemačke i SAD robna razmena vredela 173,2 milijarde eura, što znači da su SAD bile najvažniji trgovinski partner Nemačke u 2015, a za njima sledi Francuska, sa vrednošću robne razmene od 170,1 milijarde eura, i Holandija sa 167,6 milijardi eura”, navodi se u saopštenju nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, „Destatisa“, a prenosi agencija „Frans pres“.

U 2015. godini SAD su bile najveći strani kupac nemačkih proizvoda čija je vrednost dostigla 113,9 milijardi eura. Izvoz u Francusku, zemlju u koju je Nemačka svake godine najviše izvozila još od 1961. godine, dostigao je vrednost od 103 milijarde eura. Na trećem mestu su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), u koje je iz Nemačke izvezena roba vredna 89,3 milijarde eura.

Francuska novinska agencija podseća da je Francuska u prošlosti bila ključni trgovinski partner Nemačke, što je ukazivalo na bliske političke i ekonomske odnose između prve i druge najveće evropske ekonomije. Međutim, slabost eura u odnosu na dolar i ubrzanje američke privrede uticali su na povećanje transatlanske trgovine Nemačke.

Što se tiče uvoza, Nemačka je u prošloj godini najviše robe uvezla iz Kine, u vrednosti od 91,5 milijardi eura. Za Kinom su Holandija sa 88,1 milijardom eura izvoza i Francuska sa 67 milijardi eura izvoza u Nemačku, pokazuju podaci Destatisa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор