Kina je najveći trgovinski partner Nemačke

Pretekavši SAD, Kina je tokom prošle godine, po prvi put izbila na prvo mesto kao najveći trgovinski partner Nemačke. SAD se sada nalaze na trećem mestu, a ispred njih je Francuska.

Po najnovijim podacima nemačke Savezne statističke službe (Destatis), ukupna trgovinska razmena Nemačke sa Kinom porasla je u 2016. na 170 milijardi eura, prenosi agencija „Rojters“.

Britanska agencija ocenjuje da će ovakav razvoj verovatno pozdraviti nemačka vlada koja je sebi dala zadatak da zaštiti globalnu slobodnu trgovinu, nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio uvođenjem visokih carina na uvoz, a njegov glavni savetnik za trgovinu optužio Nemačku da koristi slab euro za podsticanje izvoza.

Nemački vičekancelar Zigmar Gabrijel predlažio je da, ukoliko Trampova administracija bude sledila protekcionističku politiku, Evropska unija preusmeri svoju ekonomsku politiku na Aziju.

U reagovanju na aktuelne promene, nemačko trgovinsko udruženje „BGA“ je iznelo mišljenje da bi, s obzirom na protekcionističke planove novog američkog predsednika, trebalo očekivati dodatno jačanje trgovinskih veza između Nemačke i Kine“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор