Nemačka i Kina ne manipulišu valutama

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država je poručilo u svom saopštenju da Kina i Nemačka ne manipulišu vrednošću sopstvenih valuta kako bi stekle nezakonitu trgovinsku prednost, ali da moraju učiniti više kako bi smanjile svoj veliki suficit u trgovini sa SAD.

Vlasti SAD su, pri tom, pozvale Kinu da omogući rast juana i da dodatno otvori svoju trgovinu, prenosi agencija „Frans pres“.

“Kina trenutno ima izuzetno veliki bilateralni trgovinski suficit sa SAD, što ukazuje na potrebu za dodatnim otvaranjem kineske ekonomije za američku robu i usluge”, kao i na potrebu za bržim reformama namenjenim podsticanju potrošnje domaćinstava, navodi se u izveštaju Ministarstva o valutnoj politici.

Ipak, SAD nisu označile Kinu kao manipulatora valutom, uprkos upornim obećanjima američkog predsednika Donalda Trampa tokom predizborne kampanje da će to uraditi čim preuzme dužnost.

Umesto ovog obećanja, Trampova administracija je u svom prvom izveštaju o valutnoj politici označila Kinu i pet drugih država kao one čije politike valutnog kursa treba pratiti, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Ovih šest država, Kina, Japan, Nemačka, Južna Koreja, Tajvan i Švajcarska, naznačene su i u prethodnom izveštaju SAD o kursu valuta, koji je u oktobru predstavila administracija bivšeg predsednika Baraka Obame.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор