Nemačka i Kina prave zajedničku berzu

made-in-germany-rs-eu-voce-nemacka-kina

Do kraja tekuće godine nemački berzanski operater „Dojče berza“ (Deutche Boerse) osnovaće zajedničko preduzeće sa „Šangajskom berzom“ (Shanghai Stock Excange, S SE) i „Kineskom berzom finansijskih fjučersa“ (China Financial Futures Excange, CFFE).

Kako je navedeno u saopštenju kompanije Dojče berza, zajedničko preduzeće koje će se zvati „Kinesko-evropska međunarodna berza“ (China Europe International Excange), trgovaće u Evropi na osnovu standardnih ugovora u juanima.

U zajedničkom preduzeću Dojče berza i S SE će posedovati po 40 procenata kapitala, dok će CFFE imati 20 posto kapitala. Planirano je da Kinesko-evropska međunarodna berza počne sa radom u četvtom kvartalu ove godine, prenosi ruska novinska agencija „Interfaks“.

Stručnjaci ukazuju da je, gledano sa jedne strane, za razvoj Dojče berze u Aziji važno partnerstvo sa kineskim berzama, dok sa druge strane, ovakav potez odgovara ciljevima kineske vlade da promoviše juan kao međunarodnu valutu,.

Nakon najave osnivanja Kinesko-evropske međunarodne berze, akcije Dojče berze porasle su za 1,4 posto, dok se kapitalizacija kompanije procenjuje na 14,35 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор