Srbija dobila Berzu električne energije SEEPEX

made-in-germany-rs-berza

U Agenciji za privredne registre zvanično je registrovana Berza električne energije u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, “SEEPEX”, čiji su akcionari JP “Elektromreža Srbije” i Evropska berza električne energije “EPEX SPOT”.

“Uspostavljanje Berze, odnosno organizovanog tržišta električne energije, značajan je poduhvat koji će od Srbije učiniti svojevrsno energetsko čvorište celog regiona Jugoistočne Evrope”, saopšteno je iz Elektromreže Srbije.

Kompanija SEEPEX podržaće razvoj konkurentnog, transparentnog i pouzdanog tržišta električne energije za Srbiju i jugoistočnu Evropu i značajno uticati na povećanje obima trgovanja električnom energijom u regionu. Osnivanje Berze električne energije u Srbiji predstavlja bitan korak u kreiranju i implementaciji adekvatnog rešenja za uspostavljanje regionalnog tržišta električne energije u regionu, kao i za njegovu buduću integraciju u jedinstveno pan-Evropsko tržište, poručuje se u saopštenju.

Kako se dalje navodi, planirano je da prve transakcije na organizovanom tržištu električne energije budu realizovane krajem novembra ove godine, a tržišna pravila, kao i procedura prijema za buduće članove SEEPEX biće objavljeni tokom jula i avgusta. Zvanično testiranje sistema sa potencijalnim učesnicima na Berzi počeće u septembru, a budući članovi i sve zainteresovane strane biće redovno informisane o toku realizacije projekta, saopštava preduzeće Elektromreže Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор