Počeli radovi na Savskoj promenadi

made-in-germany-rs-sava-beograd

U Beogradu je počelo sređivanje Savske promenade, šetališta na potezu od Brankovog mosta do Sajma, dugog 1.800 m, koje će biti opremljeno sa puno javnih sadržaja, kao što su pešačke i biciklističke staze i amfiteatri za kulturne manifestacije, uz mnogo zelenila i mesta gde će ljudi moći da se odmore i osveže.

– Kao deo projekta uređenja javnih površina u Savskom amfiteatru, započeli smo uređenje dela promenade uz Savamalu, koju smo prepoznali kao jedan od najznačajnijih delova grada i kao takav izabrali da bude u prvoj fazi uređenja šetališta. Posebnu pažnju posvetićemo igralištima za decu i silasku na reku, a kada šetalište bude završeno, biće jedno od najlepših u Evropi – najavio je gradski urbanista Milutin Folić, a prenosi „eKapija“.

U prvoj fazi radova na površini od 300 metara, šetalište će biti zatvoreno tri meseca. Za to vreme biciklisti će moći da koriste alternativnu rutu preko Novog Beograda, koju je prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, Sekretarijat za saobraćaj okarakterisao kao jedinu bezbednu. U okviru projekta Savskog amfiteatra planirano je da 90 popsto saobraćajnica bude pokriveno biciklističkim stazama, dok će promenada zadržati glavnu biciklističku stazu koja će biti urađena u punoj dužini i znatno uređenija nego postojeća.

– Razvoj mreže biciklističkih staza u gradu jedan je od prioritetnih projekata. Gradsko veće je usvojilo projekat “IME” koji promoviše identitet, mobilnost i ekologiju, a u kojem je jedan od 20 potprojekata upravo razvoj biciklističkih staza, čime ćemo omogućiti da u Beogradu bicikl počne da se koristi kao vid javnog prevoza, a ne samo kao sredstvo za rekreaciju. Prvi korak biće povezivanje Brankovog mosta sa Studentskim trgom, a zatim povezivanje i Pančevačkog mosta sa centrom grada. U nastavku će se raditi staza u Višnjičkoj ulici i dalje prema Mirijevu – objasnio je Folić i dodao da je u planu rekonstrukcije Ruzveltove ulice, planiranoj za sledeću godinu, takođe predviđena odvojena biciklistička staza.

Po njegovim rečima, za ove projekte javili su se i pojedini donatori, koji su spremni da budu partneri grada u razvoju mreže biciklističkih staza. Kako kaže, u planu je i uvođenje sistema “bike-share”, gde će građani moći da uzmu bicikl na jednom mestu i vrate ga na drugom, za šta je u pripremi gradska odluka koja će to i da omogući, a koja će se naći na dnevnom redu jedne od narednih sednica Skupštine grada.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор