Nemci traže da Francuzi zatvore nuklearku

made-in-germany-rs-nuklearna-elektrana

Nemački zvaničnici apeluju na vlasti u Francuskoj da ugase svoju najstariju nuklearnu centralu iz 1977. godine, Fesenhajm, koja se nalazi u blizini granice sa Nemačkom i Švajcarskom.

– Ova nuklearna elektrana je veoma stara, previše stara da bi još uvek radila. To je razlog zbog kod ministarstvo za zaštitu životne sredine zahteva njeno zatvaranje u najkraćem mogućem roku – izjavio je jedan od portparola Barbare Hendriks, nemačke ministarke za zaštitu životne sredine i nuklearnu bezbednost, ponavljajući tako raniji zahtev zvaničnog Berlina

Ovakvi komentari zapravo su reakcija na tvrdnje nemačkih medija da je incident u Fesenhajmu, koji se desio 2014. godine, bio daleko ozbiljniji od prvobitno saopštenog. Naime, mediji su preneli da su operateri Fesenhajma 9. aprila 2014. privremeno izgubili kontrolu nad jednim reaktorom nuklearke, nakon što je voda onesposobila jedan od dva paralelna bezbednosna sistema reaktora, kao i da su u tom incidentu, operateri ubacili bor u sistem hlađenja reaktora, što nije spomenuto u zvaničnim izveštajima francuske agencije zadužene za nuklearnu bezbednost.

Francuska i Nemačka su, podseća agencija “Frans pres”, tradicionalno bliski politički partneri, ali imaju potpuno različit energetski kurs. Sa više od 75 posto električne energije dobijene iz nuklearnih postrojenja, Francuska je bila vodeći međunarodni zagovornik eksploatacije atomske energije, dok je Nemačka, nakon katastrofe u japanskoj nuklearnoj centrali u Fukušimi, odlučila da potpuno napusti nuklearnu energiju i ugasi svoje centrale.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор