Grinpisu zabranjeno preuzimanje rudnika

made-in-germany-rs-rudnik-zlata

Ekološkoj organizaciji „Grinpis“ zabranjeno je nadmetanje za kupovinu nemačkih rudnika lignita u vlasništvu švedske energetske kompanije „Vatenfol“, a koje aktivisti ove organizacije za zaštitu životne sredine žele da preuzmu i zatvore.

– Grinpis je isključen iz procesa dostavljanja ponuda za preuzimanje Vatenfolovog poslovanja sa lignitom u Nemačkoj – navodi se u saopštenju ove ekološke organizacije, a prenosi agencija „Frans pres“.

Američka banka „Sitigrup“, zadužena za upravljanje procesom prodaje rudnika lignita u Nemačkoj, u petak je obavestila Grinpis o ovoj odluci, navodeći kao razlog da ta organizacija za zaštitu životne sredine nije ni imala nameru da na licitaciju izađe kao ponuđač.

Francuska novinska agencija javlja da se švedska kompanija Vatenfol nada pronalaženju kupca za svoje rudnike uglja i dve termoelektrane blizu nemačko-poljske granice, uprkos sve većem otporu prema korišćenju fosilnih goriva u Nemačkoj.

Za preuzimanje poslova švedske kompanije, Grinpis nije ponudio ni jedan jedini euro, tvrdeći da je poslovanje tih rudnika bezvredno.

– Lignit mora ostati u zemlji. Ne želimo da platimo ništa, jer je to poslovanje bezvredno – izjavio je tada Nils Miler, šef energetskog odeljenja organizacije Grinpis.

Inače, Grinpis je izrazio želju da preuzme vlasništvo nad elektranama na ugalj i nad još nekoliko rudnika u istočnoj Nemačkoj, kako bi ga preneo na fondaciju koja će nadzirati njihovo postepeno zatvaranje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор